Bilgeliğe Yolculuk...
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

Kirklareli Peynirinin Kitabini Yazdilar

06/04/2018 14:19:03 - 06/04/2018 14:19:03 - 26508 Okunma

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından yürütülen, Kırklareli Üniversitemiz tarafından saha araştırmaları yapılan "Peynir Kenti Kırklareli Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor" projesi kapsamında Pınarhisar MYO akademik personelimiz Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkan V. Öğr. Gör Ali ÇAKIR ve Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Orhan Onur AŞKIN tarafından hazırlanan “Kırklareli Beyaz Peyniri” isimli kitap yayımlandı. Hazırlanan kitap Kırklareli Beyaz Peynirinin coğrafi işaret alma sürecinde önemli bir kaynak olarak kullanılacaktır.

Çakır ve Aşkın hazırlanan kitabın içeriğinde öne çıkan noktaları şu şekilde sıraladılar: 

Her yörenin olduğu gibi Kırklareli'nin de kendine özgün mutfak kültürü ve bu mutfak kültürü içerisinde yer alan kendine has lezzetleri vardır. Beyaz peynir bu lezzetlerden biridir. Kırklareli’ne özgü beyaz peyniri diğerlerinden ayıran birçok etken sıralanabilir.  Bu etkenlerin başında Kırklareli’nin içinde bulunduğu coğrafi yapı, iklim koşulları ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan bitki örtüsü gelmektedir. Bir diğer önemli etken somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan peynir kültürünün kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarılması ve aktarılan bu lezzetin günümüze kadar korunarak taşınmasıdır. Mandıracılık geleneğinden gelen aile işletmeleri bu kültürel mirasın günümüze en iyi yansımasıdır. Kırklareli’nde paçal beyaz peyniri ve koyun beyaz peyniri üretiminde kullanılan, bölgeye özgü yerli ırk olan Kıvırcık Koyun sütleri ise ayrı bir lezzet belirleyicisidir. Trakya Bölgesinin hayvan hastalıklarından ari bir bölge olması beyaz peynirin hammaddesi olan sütün kalitesini doğrudan belirleyen ve beyaz peynirde gıda güvenliğini sağlayan önemli bir unsurdur. Doğal şirden mayası yüzyıllardır bölge peynirlerinin yapımında kullanılan vazgeçilmez lezzet belirleyicilerinden bir diğeridir. Kırklareli’nde elde edilen çiğ sütlerin mikrobiyal yükü, ilgili mevzuatın izin verdiği değerlerin çok altındadır. Buna bağlı olarak ortaya çıkan düşük pastörizasyon sıcaklığı tekstür, aroma ve  tat açısından Kırklareli Beyaz Peynirini farklılaştırmaktadır.

Kırklareli’nde üretilen beyaz peynire coğrafi işaret almak için hazırlanan  bu çalışma “Peynir Kenti Kırklareli, Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor”  başlıklı projenin somut bir çıktısıdır.

Kitabın giriş bölümünde proje hakkında bilgiler verilmiş olup, 1. Bölümde Kırklareli ili hakkında genel bilgiler aktarılmıştır. 2. Bölümde beyaz peynirin hammadde kaynağı olan sütün kalitesini ve rayihasını olumlu etkileyen coğrafi yapı, iklim şartları ve bunlara bağlı oluşan bitki örtüsü anlatılmıştır.  3. Bölümde Kırklareli ilinde süt, süt işletmeleri ve beyaz peynir üretimi hakkında yapılan araştırmalar aktarılmıştır. 4. Bölümde Kırklareli Beyaz Peynirinin üretim metodu anlatılmıştır. 5. Bölümde Kırklareli’ndeki üreticilerden alınan peynir numunelerinin analiz sonuçlarına yer verilmiştir. 6. Bölümde ise beyaz peynir üreticileri ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan anketlere yer verilmiştir.

peynir kitap

Facebook Twitter Google Plus

Duyurular

Mar
02
2023-2024 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ DERS PROGRAMI (GÜNCEL)
1605 Okunma
Şub
21
KLÜ 13. KARİYER GÜNLERİ PROGRAMI YAYINLANDI
Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi     3795 Okunma
Şub
14
RAMADA PLAZA BY WYNDHAM SİLİVRİ GENEL MÜDÜRÜ SERKAN EKENEL 13. KARİYER GÜNÜ ETKİNLİĞİMİZE KATILACAK
PMYO Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı     53 Okunma
Şub
02
2023-2024 BAHAR DÖNEMİ YATAY GEÇİŞ BAŞVURU SONUÇLARI
163 Okunma
Oca
29
2023-2024 AKADEMİK YILI GÜZ DÖNEMİ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI
593 Okunma
Oca
29
2023-2024 BAHAR DÖNEMİ İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM DERSİ (3+1 EĞİTİM MODELİ) BAŞVURU TARİHLERİ
529 Okunma
Oca
11
2023-2024 BAHAR YARIYILI YATAY GEÇİŞ DUYURUSU
267 Okunma
Oca
08
2023-2024 AKADEMİK YILI GÜZ DÖNEMİ FİNAL SINAV PROGRAMI
633 Okunma
Oca
08
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE: AKRAN EĞİTİMİETKİNLİĞİ
86 Okunma
Oca
03
ULUSAL STAJ PROGRAMI 2024 YILI BAŞVURULARI BAŞLADI
Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi     11366 Okunma
Ara
30
YEMEK FİYATLARI GÜNCELLENDİ
249 Okunma
Kas
17
TELEFON HATLARINDAKİ KESİNTİ HAKKINDA
204 Okunma
Kas
02
YEMEK BURSU BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANDI
266 Okunma
Eki
13
2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI (GÜNCEL)
2621 Okunma
Eki
10
KABLOSUZ AĞ BAĞLANTI REHBERİ (KLUWIFI)
563 Okunma
Eki
09
ÖĞRENCİ KİMLİK KARTI DAĞITIM TAKVİMİ
486 Okunma
Eki
09
DERS KAYIT İŞLEMLERİ UZATILDI
421 Okunma
Eki
09
2023-2024 MAZERETLİ DERS KAYİT VE DERS EKLEME ÇIKARMA İŞLEMLERİ
281 Okunma
Eki
09
KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ BAŞVURUSU
238 Okunma
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.