İyi Bir Eğitim ve Gelecek İçin...
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr. Gör. Ali Çakır Trakya Lezzet Şenliğine Konuşmacı Olarak Katıldı

28/09/2017 15:26:25 - 28/09/2017 15:26:25 - 673 Okunma

Yazar, basın mensupları ve mutfak profesyonellerinin katıldığı Trakya Lezzet Şenliği Tekirdağ Süleymanpaşa’da yapıldı. İki gün süren şenlik kapsamında, Trakya’nın yerel lezzetleri tadılırken ünlü Trakya köftelerine imza atan ustalar, düzenlenen Köfte Paneli’nde yazarlar ve mutfak profesyonelleriyle bir araya geldi.

 

Ev sahipliğini Süleymanpaşa Belediyesi’nin yaptığı programda, panele Yemek Kültürü Araştırmacısı- Hürriyet Daily News Yazarı Aylin Öney Tan, Profesyonel Yiyecek & İçecek Danışmanı ve “Türkiye’nin Köfteleri” kitabının Yazarı Osman Serim, Food İn Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen ile Trakya Mutfak Kültürü Araştırmacısı akademik personelimiz Öğr..Gör. Ali Çakır katıldı.

 

Panelde konuşan Yemek Kültürü Araştırmacısı-Yazar Aylin Öney Tan, “Köfte her şeyden önce et demek. Et ise önce iyi beslenme ve ot demek” diyerek bölgenin bu açıdan zengin olduğunu belirtti. Tan, Trakya denince akla ilk olarak köfte geldiğini ve bölgenin her yerinde yapılan köftelerin birbirinden farklı lezzetlerde olduğunu anlattı.

 

Öğr. Gör. Ali Çakır da konuşmasında, “Trakya’da çok kültürlü kimliğin bir arada yaşadığını görüyoruz. Bunları bir araya getiren da Balkan coğrafyasındaki tersine göçlerdir. Gelirken de beraberinde yemek kültürlerini getirdiler. Yemek kültürleri içinde de köfte çok önemli bir unsurdur” diyerek Trakya’da köfteciliğin tarihsel arka planına değindi. Çakır, bölgede aile işletmesi şeklinde çalışan köftecilerin geçmişte servislerinde yer alan domates, biber, soğan gibi garnitürleri de kendilerinin ekip yetiştirdiğini anlatarak, Trakya köftelerinin lezzetini Istranca dağları eteklerinde otlayan hayvanlara borçlu olduğunu da vurguladı.

 

Profesyonel Yiyecek & İçecek Danışmanı ve “Türkiye’nin Köfteleri” kitabının yazarı Osman Serim ise, “Köfte sosyal bir yiyecektir. Bir paylaşım yiyeceğidir köfte” diyerek dünya mutfakları konusunda yaptığı araştırmalardan örnekleri paylaştı. Türkiye’de 300’den fazla köfte çeşidinin bulunduğunu söyleyen Serim, “Bu zenginlik dünyanın hiçbir mutfağında bırakın olmasını yanına bile yaklaşılmıyor. Köfteyi çok seviyoruz” şeklinde konuştu.

panel

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.