KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ PINARHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ AŞÇILIK PROGRAMI
Bölümün hedefi, turizm ve yiyecek içecek sektörünün istihdam ihtiyacının gerekli teorik bilgi ve sektörel deneyime sahip, gastronomi alanında sektörün son gelişmelerini yakından izleyen, vizyonu geniş ve sürekli gelişime açık, kalifiye insan gücünü yetiştirmektir.
Öğrenim süresince aşçılığın ve yiyecek içecek sektörünün temel ilkeleri ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrar, alanı ile ilgili, araştırma, geliştirme ve yürütme konularında bireysel ya da toplu şekilde bulunur.
Önlisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan öğrenciler; kamu kurumlarında, restoranlarda, turizm işletme belgeli işletmelerde, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarında(uçak, gemi, tren, otobüs), hastane mutfaklarında, aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, bölüm şefi (pastane şefi, soğuk mutfak şefi, sıcak mutfak şefi, kahvaltı şefi, a’ la carte mutfak şefi) bölüm şef yardımcıları (pastane, soğuk mutfak, sıcak mutfak, kahvaltı, a’ la carte), mutfak komisi vb. pozisyonlarda; yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran koordinatörü, restoran müdürü, gibi kadrolarda çalışabilirler.
Bölümün Eğitime Başladığı Yıl: |
2016 – 2017 |
ÖSYM Kontenjanı: |
30 |
Burs Kontenjanı: |
- |
Puan Türü: |
|
Giriş Şartları: |
|
Öğrenim Süresi: |
2 Yıl |
Öğrenim Dili: |
Türkçe |
Sınavsız Geçiş Sistemi ile Başvuru Yapılabilecek Lise ve Bölümleri: |
Yiyecek İçecek Hizmetleri, Konaklama Hizmetleri, Konaklama, Seyahat İşletmeciliği, Gıda Teknolojisi, Eğlence Hizmetleri, Mutfak Hizmetleri, Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Aile ve Tüketici Bilimleri. |
Dikey Geçişle Geçilen Programlar: |
Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği eğitimi veren lisans programlarına geçiş yapabilirler. |
Çalışma Alanları: |
Bu programdan mezun olan öğrencilerin çalışma alanları oldukça geniş olmakla birlikte, turizm bölgeleri, büyük şehirler başta olmak üzere, otel, restoran, pastane, yemek fabrikası, uçak – gemi – tren vb. ulaşım araçlarının üst sınıf müşterilerine yönelik yiyecek – içecek hizmeti, bar, ordu evleri, sosyal tesisler vb. gibi yiyecek – içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. |
Program Öğretim Elamanları
Öğr. Gör. Aykut AYBAŞ
Öğr. Gör. Mehmet Selman BAYINDIR
Aşçılık Pmyo