Şair Alaaddin Soykan Vefatinin 2. Yilinda Pinarhisar’Da Anildi

22/12/2022 12:16:59 - 22/12/2022 12:16:59 - 463 Okunma

ŞAİR ALAADDİN SOYKAN VEFATININ 2. YILINDA PINARHİSAR’DA ANILDI

Pınarhisar’da düzenlenen programda, 2020 yılında vefat eden Alaaddin Soykan anıldı. Program, Pınarhisar Kaymakamlığı ve Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu tarafından organize edildi. Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım programı öğrencileri tarafından düzenlenen gecede Pınarhisarlı şair Alaaddin Soykan şiirleriyle yad edildi. Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Ali Mülayim’in açılış ve selamlama konuşmasıyla başlayan gecede, Ay Vakti Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Şeref Akbaba, Soykan’ın poetikası üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Akbaba sunumunda Alaaddin Soykan ile olan tanışıklığına dair hatırasından bahsederken “Yıl 2005 ve bir cuma günü dergiye gittim; Pınarhisar’dan bir mektup gelmiş. Mektup Alaaddin Soykan’dan. Mektubuna 5 tane de şiir iliştirmiş. Mektupta şöyle yazıyordu: “Düşündüm, araştırdım, daha önce birçok dergide yazdım ama bundan sonra şiirlerimin Ay Vakti’nde yayımlanmasının uygun olacağını düşündüğüm için bu şiirleri sana emanet ediyorum.” daha önce şiirlerinden tanıdığım Alaaddin Soykan ile bir mektup ile böyle tanışmış olduk.” ifadelerini kullandı. Şair Akbaba, Alaaddin Soykan’ın şiir dilinin gücünden ve Türk şiirine olan katkısından bahsettiği sunumunda son dönem Türk şiirinin serencamına ilişkin bir çerçeve ile sunumunu gerçekleştirdi. Şeref Akbaba’nın sunumundan sonra Pınarhisar Anadolu Lisesi ve Pınarhisar Meslek Yüksekokulu öğrencileri şair Alaaddin Soykan’ın Alaaddin Soykan Ağıdı, Aşk Dönencesi, Sancı Kuytu ve Ayışığı Dallarıma Çiğdem Dadanmış şiirlerini okudular. Şiir dinletisinin ardından Alaaddin Soykan’ı yakından tanıyanların sahne aldığı programda Soykan ile ilgili hatıralar paylaşılarak, şair olmasının yanında bir arkadaş, bir mahalleli, bir baba olarak da Alaaddin Soykan hatırlarıyla anıldı. Yoğun ilgi gösterilen programa Pınarhisar Kaymakamı Betül Büyükkılıç, Pınarhisar Belediye Başkanvekili Yusuf Sezer, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Ali Mülayim, birçok resmi kurum yetkilisi ve siyasi parti başkanının yanısıra lise ve üniversite öğrencileri ile Pınarhisarlılar katıldı. Program Dr. Şeref Akbaba’ya ve aileyi temsilen Alaaddin Soykan’ın eşi Fatma Soykan’a çiçek takdimi ve sonrasında Alaaddin Soykan’ın hayatını anlatan fotoğraf sergisinin gezilmesiyle son buldu. Sunum, sergi ve hatıralarla zenginleşen, duygusal anların yaşandığı ve hatıraların canlandığı anma gecesinde Pınarhisarlı şair Alaaddin Soykan en çok şiirleriyle anıldı.

ALAADDİN SOYKAN’IN HAYATI

Pınarhisarlı şair, 10 Mart 1943 günü Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kurudere köyünde dünyaya geldi. Alaaddin Soykan, ilkokulu Kurudere’de okuduktan sonra İstanbul’a gitti ve 1960 yılında bir Kuran kursunda hafızlığını tamamladı. Lise öğrenimini Lüleburgaz’da dışarıdan sınavlara giderek bitirdi. Demirköy’de maliye muhasebe, nüfus tescil, tahrirat katipliği ve ilçe yazı işleri katipliği görevlerinde bulundu. 1981’de sağlık sorunları nedeni ile malulen emekliye ayrıldı. Şiirleri Hareket, Mavera, Varlık, Soyut, Türk Dili, Somut, Aylık Dergi gibi dergilerde yayımlanan şair, 2005 yılından sonraki şiirlerini Ay Vakti dergisinde yayımladı. Şiirleri çeşitli kurumların düzenlediği yarışmalarda ödüller aldı. 21 Kasım 2022 tarihinde Pınarhisar’da geçirdiği kalp krizi sebebiyle 77 yaşında vefat etti. Vefatına kadar şiirlerini yayımlamaya devam eden şair Alaaddin Soykan, şiir dili sebebiyle edebiyat mahfillerinde Türk şiirinin çağdaş Yunus Emre’si olarak anılmaktadır.

pmyo klu şair alaaddin soykan

Alaaddin Soykan

ARA SINAV (VİZE) MAZERET BAŞVURULARI